Frivillig fotograf

For dig, der kan lide at fotografere - og som holder af Gribskov!

Dine fotos kan bruges

Hvis du kan lide at fotografere, kan du hjælpe Gribskov Arkiv og være med til at fastholde viden om vores samfund til gavn for eftertiden. Det kan være fotos, du allerede har taget. Eller du kan blive frivillig fotograf for Gribskov Arkiv og tage fotos for at dele dem med os.

Hvad kan du fotografere?

En frivillig fotograf kan fotografere alt, der er med til at dokumentere vores nutid.

  • Hvordan ser bygningerne ud?
  • Bliver noget revet ned, eller bygges der nyt?
  • Hvordan ser landskabet ud?
  • Hvilke begivenheder finder sted?
  • Hvem lever her i kommunen?
  • Hvilke virksomheder findes her?
  • Hvilke butikker åbner - og hvilke lukker?
  • Find selv på mere!

Som frivillig fotograf for arkivet bestemmer du, hvad der skal fotograferes.

Kom forbi til en snak om foto

Det kan måske lyde som en stor opgave at fotografere hele Gribskov Kommune. Mindre kan bestemt også gøre det. Du er velkommen til at komme forbi i vores åbningstid til en snak om, hvad du kan fotografere.

Hvis du er den systematiske type, kan du vælge en vej og fotografere alle huse på den. Er du mere til lejlighedsfotografi, kan du fotografere begivenheder du deltager i – bakkefesten i Gilleleje, torvets fødselsdag i Græsted, åbning af en ny butik i Helsinge eller noget helt andet.

Er du natur-elsker, tager du sikkert også landskabsfotografier. Dem modtager vi gerne. Er du drone-fotograf, kan du berige vores samlinger med de sejeste foto fra luften. Vil du gerne have lidt vanskeligere opgaver, kan du lave “nu-billeder” til nogle af vores mange “før-billeder”.

Læs om før og nu-billeder

Vi skal vide noget om billederne

Som frivillig fotograf skal du først og fremmest knipse løs af alle de spændende motiver, du kan få øje på. Men for at vi kan bruge billederne i arkivsammenhæng, har vi brug for at vide noget om dem:

  • fotografens navn
  • hvad eller hvem billedet forestiller
  • hvor er billedet taget (adresse eller gps-koordinat)
  • hvornår er billedet taget

Derfor er det vigtigt for os, at frivillige fotografer laver en form for logbog over deres arbejde og afleverer oplysningerne sammen med fotografierne. Vi hjælper dig i gang med at dokumentere.

Billedkvalitet til langtidsbevaring

Arkivet gemmer billederne i meget lang tid. Gerne 500 år eller mere. Jo bedre kvalitet billederne har, jo nemmere er det at gemme dem, og jo mere vil de kunne bruges til i fremtiden. Derfor skal du helst tage billeder med højst mulig opløsning. Tjek indstillingerne på dit kamera eller din telefon. 

Hvad får du ud af at fotografere for arkivet?

Når du hjælper os med at dokumentere Gribskov, er du med til at bevare viden om lokalsamfundet i vores nutid. Når dine billeder på arkivet bliver gamle, er de ikke længere kun dine billeder, men hele samfundets kulturarv. Dermed yder du et vigtigt bidrag til fremtiden.

Vi har ikke mulighed for at betale honorar til frivillige fotografer, men alle vores frivillige inviteres til at deltage i frivillig-eftermiddage, hvor vi hygger os sammen, drikker kaffe og spiser kage. Vi har også to årlige arrangementer med mad for arkivets frivillige.

Læs mere om at være frivillig

Fællesskab, frisk luft og motion

Vi tror på, at fællesskab er vigtigt for alle mennesker. De frivillige, der arbejder fast på Gribskov Arkiv, indgår i et arbejdsfællesskab. Det kan frivillige fotografer også være en del af. Du kan også tage en ven eller bekendt under armen og lave et frivillig-fotograf-fællesskab. Nogle gange skal der en konkret opgave til, før man finder anledning til at ses med dem, man kender. Som for eksempel at gå en tur og fotografere undervejs. Så får du endda også frisk luft og motion.

Gilleleje Havn, Vestmolen. På billedet ses den skade, som molen fik under stormen i 1921.
Begivenhedsfoto: Vestmolen i Gilleleje Havn fik en skade ved stormen i 1921
En mand fotograferer med analog kamera

Hvad bruger arkivet billederne til?

 Arkivets vigtigste opgave er at indsamle og bevare dokumentation af nutiden, så den kan bruges i fremtiden. Når vi får billeder ind, registrerer vi dem i vores arkivdatabase, og vi lægger dem i vores billedsamling.

Nogle billeder kan vi lægge på nettet, så alle kan se dem. Andre kan være taget under forhold, der gør, at vi skal vente med at offentliggøre dem. Det afgør vi i hver enkelt tilfælde.

Må andre bruge arkivets billeder?

De billeder, vi lægger på nettet, kan ses af alle. Alle kan købe en kopi af vores billeder, med mindre særlige forhold for det enkelte billede gør sig gældende. Vi laver en aftale med dem, der afleverer billeder til os, om hvordan billederne må bruges.

Hvad med min ophavsret?

Som fotograf bevarer du ophavsretten til dine fotografier, selvom du afleverer dem til arkivet. 

Anna Andersen, syerske, Gilleleje. Cirka 1910.
Arkivets samlinger indeholder mange portrætter. Her er det syerske Anna Andersen, gift med snedkermester Chr. Vilhelm Nielsen. Parret boede i Gilleleje. Billedet anslås at være fra 1910.