Af Inger Hørup Slot
”Helsinge Bio er solgt” lød det i en avisoverskrift 31. august 1972. Den gamle biograf blev ikke bare solgt, den blev også revet ned og erstattet med bygningen, hvor Ugeposten nu er at finde. Den sidste biografbestyrer var fru Else Schubart, og om salget siger hun til avisen:
”Det er jo et stort arbejde at drive en biograf. Der er altid noget at tage fat på og sætte sig ind i. Gennem de sidste år har jeg fået foretaget utallige små og større reparationer af biografen. Jeg havde jo håbet, at Helsinge Bio kunne fortsætte, og der er mange, der vil komme til at savne de mange biografforestillinger i byen. Men jeg er glad for, at jeg nu endelig har taget mig sammen til at afhænde Helsinge Bio.” Avisen, Else Schubart talte med, var i øvrigt Helsinge Avis, som udkom fra 1926-1982.
Materialist OG bio-bestyrer
Helsinge Biograf åbnede allerede i 1920 og havde 180 pladser. Det var en driftig købmand, O. Nielsen fra Gentofte, som byggede biografen. Han var svoger til materialist Hans Hansen, der havde forretning over for biografen. I mange år var det en Hansen, som drev biografen. Materialisten selv var bestyrer. Operatøren hed Søren Hansen. På et tidspunkt overgik driften til Yelva Hansen, indtil 1943, hvor Carl Schubart overtog ”billedteatret”, som man kaldte biograferne dengang. Da han døde, overtog hans hustru, Else Schubart, stedet.
Bodil og Dirch
Noget af det allerførste, som blev vist i biografen, var ”Lavinen” – et skuespil i fem akter – med Bodil Ipsen i hovedrollen. Og i Gribskov Arkiv kan man finde fine og udførlige brochurer med andre film fra årene; ”Mellem muntre musikanter” (1922), ”Kan kvinder fejle?” (1924), ”Han, hun og Hamlet” (1932) med Fyrtårnet og Bivognen, ”I kongens Klæ’r” (1954) med Dirch Passer, Danmarksfilmen og ”Den pukkelryggede” (1960).
Et ”tidligere trofast” publikum
I en omtale af biografens 50 års jubilæum i 1970 antydes biografens videre skæbne. Den roses for at have fulgt med tiden, men det står klart, at konkurrencen fra tv er hård: ”Det kan imidlertid ikke skjules, og selv ikke i jubilæumsåret, at det at drive en biograf ikke er, hvad det tidligere var. Den pågående konkurrence fra TV og en udvidet fritidsudfoldelse på andre områder, har betydet at et tidligere trofast publikum kun kommer, når der køres en film, der har speciel interesse.”
Frank & Ross red ud
Den sidste film i Helsinge Biograf var en western: ”Da Frank og Ross red ud”. Og med salget af biografen fik Else Schubart et længe næret ønske opfyldt, nemlig et fint lille bondehus i Rågeleje. Cirka fem år efter den gamle biograf blev lukket og revet ned, opstod der en ny biograf i Vestergade. Men dét er en anden historie.