Søborg Sø – livet mellem sø, skov og hav

Nyt undervisningsforløb til skolernes 4.-9. klassetrin.

I foråret 2025 skriver vi historie i Gribskov Kommune, når Søborg Sø bliver genoprettet efter at have været tørlagt siden 1790’erne. Derfor har Gribskolen i samarbejde med Gribskov Arkiv og Museum Nordsjælland udvalgt Søborg Sø og livet omkring søen som tema for et nyt og tværgående undervisningsforløb i fagene Historie og Natur/Teknologi.


Kort over Søborg Sø og det område, som efter planen igen bliver sø i 2025. Foto: Naturstyrelsen

Fokus på elevernes eget nærmiljø
Genopretningen af Søborg Sø giver en unik mulighed for, at eleverne kommer helt tæt på genopretningsprojekter i deres eget lokalmiljø. I undervisningen skal de lære om samspillet mellem menneske og natur, og den ansvarlighed vi mennesker har for miljøet. Det giver både eleverne et styrket engagement og forståelse for handling i en bæredygtig udvikling. Faget Natur/Teknologi tager udgangspunkt i elevernes nærmiljø, som skal hjælpe eleverne med senere at kunne perspektivere til globale problemstillinger. Her vil Søborg være en fantastisk ressource og mulighed for at arbejde med i skoleregi.

Fremmer historiebevidstheden
Derudover er lokalhistorie et centralt tema og krav i folkeskolens historieundervisning. En lokalhistorisk viden er også vigtig for elevernes historiebevidsthed. De skal nemlig ikke kun vide noget om historie, det skal også vide, at de er historie. Det er på denne baggrund, at Gribskov Arkiv og Museum Nordsjælland gerne vil bidrage til en forbedret undervisning for 4.-9. klassetrin med undervisningsforløbet: ”Søborg Sø – livet mellem sø, skov og hav”.

Vil din klasse teste forløbet? 

Så kontakt Gribskov Arkiv på arkiv@gribskov.dk eller ring på 7249 9945. 

Undervisningsrammer

Undervisningsforløbet skal være et sammenhængende forløb, der kan foregå over tre år med ca. 12-14 lektioner pr. årgang.

Årgang

Indhold

Temaer

Kompetencemål

1. del

12 lektioner

Livet omkring Søborg Sø fra ca. 1700-1950

Hvad er Søborg Sø? Hvilke mennesker levede rundt om søen? Hvad skete der med området efter tørlægningen? Hvad dyrkede man på søen?

-Eleven kan relatere ændringer i hverdag og livsvilkår over tid til deres eget liv.

-Eleven kender til samspillet mellem menneske og natur i deres eget lokalsamfund.

2. del

14 lektioner

2. afvanding og genopretningen af Søborg Sø, ca. 1870-2023

Hvordan foregik tørlægningen af Søborg Sø i slutningen af 1800-tallet? Og hvad sker der med søen, når den bliver genoprettet igen?

-Eleven har viden om personer og hændelser, der tillægges betydning i historien
-Eleven kan beskrive en proces fra ressource til færdigt produkt og fra produkt til ressource

3. del

12 lektioner

Livet langs kanalen – fra Søborg til Gilleleje, fra ca. 1800-1900

 

Hvad betød tilknytningen til havet for folkene i Søborg? Hvordan fangede de fisk? Og hvorfor var særligt silden vigtig?

-Eleven kan bruge historiske spor i lokalområdet til at fortælle om fortiden.

-Eleven kan forklare, hvorledes de og andre er historieskabte og skaber historie.
-Eleven kan perspektivere natur/teknologi til omverdenen og aktuelle hændelser

 

Historien om Søborg Sø - i korte træk

Søborg Sø blev dannet under den sidste istid for ca. 15.-20.000 år siden, da isen smeltede og det landskab, vi kender i dag, blev skabt. Igennem flere tusinde år skiftedes Søborg Sø fra at være en bred fjord med udløb til Kattegat ved Gilleleje til at være en sø. Sidenhen lavede man en landhævning, og der blev skabt en sø som lå 5-6 meter over havets overflade.

Søborg Slot blev opført i 1100-tallet som et kongeslot på en holm i søen og mange historier er tilknyttet slottet inden, det blev ødelagt under Grevens Fejde i 1534/35.

Søborg Sø var Nordsjællands 4. største sø, indtil den blev afvandet til landbrugsformål. Søen blev delvis tørlagt i 1790´erne ved et forholdsvist enkelt kanalsystem, og i 1870´erne blev søen fuldstændig tørlagt ved et omfattende kanalsystem. Tidligere var det muligt at dyrke korn, tobak og tulipaner på en større del af de afvandede arealer, men det er ikke længere muligt. Søen bliver genoprettet igen i 2024.

Den store jordkørsel på Søborg Sø, ca. 1891-1894

1. DEL - undervisningsmateriale

Eleverne bliver præsenteret for de store historiske linjer om Søborg Sø – fra Søborg sø blev dannet i istiden til genopretningen af Søborg Sø i 2020’erne.

Eleverne skal både arbejde med film og billeder, lære om folkene der boede rundt om Søborg Sø og på udflugt ud til søen.