Transskribér Sognerådsprotokoller

H.C. Enevoldsen sidder foran computeren på arkivet og er ved at transkribere sognerådsprotokollen fra Søborg-Gilleleje Kommune fra 1940-1948. H.C. Enevoldsen sidder foran computeren på arkivet og er ved at transkribere sognerådsprotokollen fra Søborg-Gilleleje Kommune fra 1940-1948.
H.C. Enevoldsen sidder foran computeren på arkivet og er ved at transkribere sognerådsprotokollen fra Søborg-Gilleleje Kommune fra 1940-1948.

Vær med til at transkribere protokoller fra dit sogn - til glæde for fremtidens generationer

På Gribskov arkiv har vi sognerådsprotokoller fra syv forskellige sogn i tiden 1841-1970.

  • Helsinge-Valby
  • Vejby-Tibirke
  • Esbønderup-Nødebo
  • Blistrup
  • Græsted-Mårum
  • Ramløse-Annisse
  • Søborg-Gilleleje.

Vi transkriberer i et program, der hedder "Transkribus", som kan maskinlæse håndskrifter. Efter et kort kursus i Transkribus, kan du komme i gang med det samme. Du kan sidde på arkivet eller deltage hjemmefra - det er helt op til dig. 

Hvad er Transkribus?

Transkribus er et program, som med brug af kunstig intelligens, kan genkende og læse ældre håndskrifter. Når kommunens gamle sognerådsprotokollerne er kørt gennem programmet, vil det være muligt for alle at søge i dem. For at deltage er det en god idé at have en grundlæggende brugerforståelse for IT. Det er også en fordel, hvis du kan læse forskellige typer af ældre håndskrifter. Vigtigst er det dog, at du har lyst til at bidrage til at få digitaliseret og transskriberet noget af det mest dyrebare materiale, vi har om vores Kommunes historie.

Almindeligvis tager det 1-2 sammenhængende timer at blive fortrolig med Transkribus. Og på arkivet har du altid mulighed for at spørge om hjælp og udveksle erfaring med vores andre frivillige, der arbejder i Transkribus.

Protokolside fra Blistrup Sogneråd, 1931 - før og efter renskrivningen

Hvad er sognerådsprotokoller?

Før Kommunerne havde byråd, så havde hvert sogn et sogneråd. Sognerådets medlemmer var gerne gårdejere eller andre højststående mænd og kvinder i sognet. De mødtes regelmæssigt og skulle føre protokol over deres forhandlinger.

Blistrup sogneråd, ca. 1910
Blistrup sogneråd, ca. 1910

Protokollen var formandens ansvar, men opgaven som skribent blev ofte uddelegeret til anden side. Ved afslutningen af et møde skulle de tilstedeværende medlemmer underskrive mødereferatet. Indtil 1868 blev der i landkommunerne ført tre protokoller: én for fattigsager, én for skolesager og én almindelig forhandlingsprotokol. Efter 1868 blev alle sager samlet i én protokol.

Læs mere her, hvor det også er muligt at læse i nogle af kommunens gamle sognerådsprotokoller. Vi lægger løbende flere sider på hjemmesiden. 

Vil du være med?

Skriv til arkiv@gribskov.dk eller ring på 7249 9945 for at høre mere.

Du er også meget velkommen til at kigge forbi arkivet i vores åbningstid mandag-tirsdag kl. 10-14 på Græsted Stationsvej 8 i Græsted.