Flystyrtet i Alme

Kort før middag onsdag den 1. februar 1956, styrtede et svensk jetfly af typen J 29, også kaldet ”den flyvende tønde”, ned på dramatisk vis nær Alme mellem Græsted og Helsinge.

Den 22-årige pilot John Allan Lennart Ljungstrøm havde kort forinden meldt om motorvanskeligheder og havde fået ordre om at springe ud med faldskærm.

Der blev derfor iværksat en omfattende eftersøgning af piloten, i første omgang i området ved Nakkehoved Fyr, da det i den danske radioavis blev meddelt, at piloten var sprunget ud her.

Oplysningen viste sig dog at være fejlagtig, og derfor blev den svenske feltpilot først fundet 4 timer senere af kustoden ved Tegners Museum, Poul Friis. Piloten blev fundet tæt ved gårdspladsen på museet ved Villingebæk, og var formodentlig død på stedet, da hans faldskærm ikke havde foldet sig ud.

Det førerløse fly var efter katapulteringen af piloten fortsat 8 km. gennem luften og nåede ind over Græsted by før det foretog en vending og styrtede brat mod jorden.

Øjenvidner beretter i dagbladet Politiken: ”Den ramte jorden med et vældigt Brag og fortsatte i Hop, der mindede om en anskudt Fugl 5-600 Meter hen over Jorden i en Linje der gik mellem fem Gaarde”.

Det sidste af vraget fandtes på gårdejer Johs. Larsens mark, Borrebjerggaard, ved Alme.

1. februar 1956. Zonen Helsinge afspærrer nedstyrtningsstedet.
1. februar 1956; Zonen Helsinge afspærrer nedstyrtningsstedet.