Gamle, vandede vitser

Så er der feriefjollerier med gamle vittigheder, fundet nede i Gribskov Arkivs mørke kælder.

Af Inger Hørup Slot

I Gribskov Arkivs topsikrede kælder kan man finde mange sjove ting. For eksempel en æske med protokoller, stilehæfter og ”diverse” fra Ejlstrup Skole. Altså Ejlstrup, den lille landsby ved Kagerup. Da det nu ER sommerferie, vil det være synd at skrive for meget om skolelivet, i stedet er det værd at kaste et blik på et nummer af ”Dansk Børnetidende” fra 1908, som også ligger i kassen. På bagsiden af Børnetidende er der nemlig nogle herlige, gamle vittigheder, og dem skal Ugepostens læsere da ikke snydes for. Vittighederne er fra tider, hvor man ”besørgede ærinder” hos rebslageren (altså en håndværker, der flettede reb) og hvor herrerne gik med høje hatte. Prøv at læse dem højt for børn eller børnebørn og se, om de forstår dem.

Vittigheden her har overskriften ”Narret”:

Moderen: ”Lille Hans, kan du besørge et Byærinde for mig?”
Hans: ”Jeg er så træt, Mor.”
Moderen: ”Hos konditorens derovre….”
Hans (afbrydende): ”Ja, der kan jeg godt løbe over.”
Moderen: ”Ja, derovre hos Konditorens bor en rebslager, kan du springe over og købe et nøgle sejlgarn?”

Der er også én med ”Børnesnak”:

Ebba: ”Min far er så stor, at han kan se ind over den Havemur der.”
Julie: ”Det kan min far også – når han får sin høje hat på.”

Til sidst en fra fysiktimen:

Læreren: ”Når I stryger en kat kraftigt hen ad ryggen, vel at mærke helst mod hårene, vil elektricitetens tilstedeværelse straks springe i øjnene.”
En dreng: ”Ja, og Katten ligeså!”

Dansk Børnetidende var ét ud af mange blade for børn, og det udkom i årene 1889-1918 (se mere om dem på denstoredanske.dk). Hvordan det havnede på Ejlstrup Skole ved vi ikke noget om. Men vi ved, at Ejlstrup Skole lå på dét, der i dag hedder Ny Mårumvej 302. Den blev bygget i 1901 og fungerede ifølge Lejf Degnbols ”Af Helsinge Kommunes skolehistorie” som skole frem til 1960, hvor den blev nedlagt og eleverne flyttet til Mårum Skole. Ejlstrup Skole dækkede distrikterne Kagerup, Ejlstrup og Nellerød. Der er dog stadig skole på adressen, nemlig den private Gribskov Skole.

Bagsiden af Dansk Børnetidende
Bagsiden af Dansk Børnetidende
Det ser ud som om at nogle af eleverne fra Ejlstrup Skole smiler. Mon de har fået læst vittighederne fra Dansk Børnetidende højt af lærer Petersen (th)? Billedet er fra 1910.
Det ser ud som om at nogle af eleverne fra Ejlstrup Skole smiler. Mon de har fået læst vittighederne fra Dansk Børnetidende højt af lærer Petersen (th)? Billedet er fra 1910.
Lærerfamilien foran skolen. Årstal ukendt.
Lærerfamilien foran skolen. Årstal ukendt.